Amb l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova hem celebrat la 1a Jornada de Disfàgia
(SIGUE VERSIÓN EN CASTELLANO)
La Jornada, organitzada pel servei de Neurologia i l’Associació AREMI, ha comptat amb la ponència inaugural del doctor Pere Clavé, fundador de la Societat Europea de Trastorns de Deglució i expert mundial en disfàgia.
Més d’un centenar de professionals de la salut de diferents àmbits s’han reunit el dijous 26 d’octubre a la sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) en la I Jornada de Disfàgia, organitzada pel servei de Neurologia i l’Associació AREMI, amb l’objectiu de visualitzar aquest trastorn que afecta pacients de moltes malalties neurològiques, tan adults com infants així com persones usuàries dels serveis de la nostra entitat. La dificultat de deglució és un símptoma comú en moltes malalties neurològiques, tant en l’edat pediàtrica com en adults.
Sota el títol Disfàgia, el trastorn desapercebut, el doctor Francesc Purroy, cap del Servei de Neurologia de l’HUAV i membre de la junta directiva de l’Associació AREMI, ha obert l’acte juntament amb la presidenta d’AREMI, Ma Mercè Batlle. Seguidament el Dr. Pere Claver, facultatiu especialista de l’Hospital de Mataró, president fundador de la Societat Europea de Trastorns de Deglució i expert mundial en disfàgia, ha fet la ponència inaugural Disfàgia, problemàtica i rellevància. La jornada també ha comptat amb la doctora Neus Pociello, de la Unitat de Gastroenterologia Pediàtrica, i el amb l’impuls de Campofrío Health Care.
Actualment, s’estima que el 30% dels adults majors de 60 anys pateixen algun grau de disfàgia. En total són prop de dos milions de persones afectades en el conjunt de l’Estat espanyol. En malalties tan prevalents com l’ictus, la malaltia de Parkinson o el traumatisme cranioencefàlic, la disfàgia està present en un 30% dels afectats, arribant al 60% en casos de Parkinson avançat o en quasi la totalitat de pacients d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). La disfàgia també afecta un 60% de persones amb paràlisi cerebral.
La Jornada pretén reflectir la rellevància del treball multidisciplinari, motiu pel qual hi ha participats diferents especialistes, entre ells la Lola Maté, logopeda del Centre d’Educació Especial AREMI. La segona part ha comptat amb el testimoni d’un noi usuari del centre ocupacional AREMI, l’Enric Agustí, acompanyat de la logopeda del servei.
S’ha parlat d’una manera rellevant de la importància del reconeixement precoç de la disfàgia per evitar complicacions com la desnutrició, la deshidratació o l’aspiració d’aliments o líquids als pulmons, fet que augmenta el risc de pneumònia que pot arribar a posar en risc la vida dels malalts.
Ma Mercè Batlle, presidenta de l’Associació AREMI, ha afirmat que "la correcta alimentació és un dret fonamental de totes les persones. Per les persones amb paràlisi cerebral i discapacitats similars, suposa garantir el dret a viure dignament i amb la màxima qualitat de vida, evitant el patiment que poden ocasionar les situacions de disfàgia".
Durant la Jornada, Campofrío Health Care ja ofert, de la mà del xef Danny Hawthorn, el “Disfagic food market”, una experiència gastronòmica i de sensibilització on els participants han pogut degustar les últimes propostes culinàries creades per als pacients amb disfàgia: una variada gamma de productes d’alimentació que, amb una dieta completa, texturitzada, equilibrada i gustosa, els aportin una nutrició personalitzada.
Romina Polo, responsable de l'Àrea de Nutrició i Desenvolupament de Campofrío Health Care, a la seva ponència de cloenda de la Jornada ha posat en valor l’aposta de la marca: “la nostra variada i equilibrada línia d'alimentació oral, natural i de textura modificada, basada en la dieta mediterrània i avalada per professionals sanitaris, permet tractar i millorar l'estat nutricional de les persones amb disfàgia”.
Aquesta Primera Jornada de Disfàgia es fruit de la ferma aposta de l’AssociacióAREMI per impulsar i ser partícips de propostes de coneixement i divulgació d’una realitat que afecta directament a les nostres persones usuàries.
Lleida, Octubre de 2023
.........................................................................................................................................................................
Junto al Hospital Universitario Arnau de Vilanova de Lleida hemos celebrado la primera Jornada de Disfagia
La Jornada, organizada por el servicio de Neurología y la Asociació AREMI, ha contado con la ponencia inaugural del doctor Pere Clavé, fundador de la Sociedad Europea de Trastornos de Deglución y experto mundial en disfagia.
Más de un centenar de profesionales de la salud de diferentes ámbitos se han reunido el jueves 26 de octubre en el salón de actos del Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) en la I Jornada de Disfagia, organizada por el servicio de Neurología y la Asociació AREMI, con el objetivo de visualizar este trastorno que afecta a pacientes de muchas enfermedades neurológicas, tanto adultos como niños así como personas usuarias de los servicios de nuestra entidad. La dificultad de deglución es un síntoma común en muchas enfermedades neurológicas, tanto en la edad pediátrica como en adultos.
Bajo el título Disfagia, el trastorno desapercibido, el doctor Francesc Purroy, jefe del Servicio de Neurología del HUAV y miembro de la junta directiva de la Asociación AREMI, ha abierto el acto junto con la presidenta de AREMI, Ma Mercè Batlle. A continuación el Dr. Pere Claver, facultativo especialista del Hospital de Mataró, presidente fundador de la Sociedad Europea de Trastornos de Deglución y experto mundial en disfagia, ha realizado la ponencia inaugural Disfagia, problemática y rellevància. La jornada también ha contado con la doctora Neus Pociello, de la Unidad de Gastroenterología Pediátrica, y el con el impulso de Campofrío Health Care.
Actualmente, se estima que el 30% de los adultos mayores de 60 años sufren algún grado de disfagia. En total son cerca de dos millones de personas afectadas en el conjunto del Estado Español. En enfermedades tan prevalentes como el ictus, la enfermedad de Parkinson o el traumatismo craneoencefálico, la disfagia está presente en un 30% de los afectados, llegando al 60% en casos de Parkinson avanzado o en casi la totalidad de pacientes de Esclerosis Lateral Amiotrófica (ELA). La disfagia también afecta a un 60% de personas con parálisis cerebral.
La Jornada pretende reflejar la relevancia del trabajo multidisciplinar, por lo que han participado diferentes especialistas, entre ellos Lola Maté, logopeda del Centro de Educación Especial AREMI. La segunda parte ha contado con el testimonio de un chico usuario del centro ocupacional AREMI, Enric Agustí, acompañado de la logopeda del servicio.
Se ha hablado de forma relevante de la importancia del reconocimiento precoz de la disfagia para evitar complicaciones como la desnutrición, la deshidratación o la aspiración de alimentos o líquidos en los pulmones, lo que aumenta el riesgo de neumonía que puede llegar a poner en riesgo la vida de los enfermos.
Ma Mercè Batlle, presidenta de la Asociación AREMI, ha afirmado que "la correcta alimentación es un derecho fundamental de todas las personas. Para las personas con parálisis cerebral y discapacidades similares, supone garantizar el derecho a vivir dignamente y con la máxima calidad de vida, evitando el sufrimiento que pueden ocasionar las situaciones de disfagia".
Durante la Jornada, Campofrío Health Care ya ofrecido, de la mano del chef Danny Hawthorn, el Disfagic food market, una experiencia gastronómica y de sensibilización donde los participantes han podido degustar las últimas propuestas culinarias creadas para los pacientes con disfagia: una variada gama de productos de alimentación que, con una dieta completa, texturizada, equilibrada y sabrosa, les aporten una nutrición personalizada.
Romina Polo, responsable del Área de Nutrición y Desarrollo de Campofrío Health Care, en su ponencia de clausura de la Jornada ha puesto en valor la apuesta de la marca: “nuestra variada y equilibrada linea de alimentación oral, natural y de textura modificada, basada en la dieta mediterranea y avalada por profeionales sanitario, permite tratar y mejorar el estado nutricional de las persones con disfagia”.
Esta Primera Jornada de Disfagia es fruto de la firme apuesta de la Asociación por impulsar y ser partícipes de propuestas de conocimiento y divulgación de una realidad que afecta directamente a nuestras personas usuarias.